Atlantic World > Een land in beweging 1945 - 1955
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog lagen grote delen van Nederland in puin. Honderdduizenden landgenoten hadden het leven verloren. De infrastructuur was grotendeels verwoest. De stroom Nederlanders die uit alle delen van het land en de wereld naar huis terugkeerden kon door de woningschaarste nauwelijks worden opgevangen. In Nederlands-Indië, de belangrijkste kolonie, was een onafhankelijkheidsoorlog uitgebroken. In Europa veroorzaakte de ‘Koude Oorlog’ bij vele Nederlanders grote spanningen.
Lees meer
Lees meer over oorlog en Marshallhulp
Mede dankzij de Amerikaanse Marshall -hulp kon de regering de veelheid aan problemen aanpakken. Nog belangrijker was de houding van de Nederlandse bevolking, die bereid was om in ‘de opbouwperiode’ gezamenlijk ‘de schouders er onder te zetten’. Niet iedereen zag echter een toekomst voor zich in Nederland. In de periode 1945 tot 1955 emigreerden ruim tweehonderdduizend personen naar bestemmingen elders in de wereld.
Ondanks alle problemen in de eerste jaren ‘na de oorlog’ wist de Nederlandse economie zich snel te herstellen. In deze periode konden de sociale wetten worden ingevoerd die het fundament van de welvaartstaat vormden. Aan het eind van de jaren vijftig waren er al bijna 1 miljoen televisietoestellen in Nederland aanwezig. Via radio, televisie en film maakten Nederlanders kennis met de Amerikaanse cultuur. Het duurde niet lang voordat Nederlandse Rock and Roll-groepen de concurrentie aangingen met hun Amerikaanse voorbeelden.