Over Het Geheugen

Beeldbank het Geheugen
Online erfgoedcollecties - schilderijen, tekeningen, postzegels, affiches en foto's

Het Geheugen is een beeldbank met schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches en krantenknipsels uit meer dan honderd Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. In Het Geheugen kunt u rustig ronddwalen, maar u kunt ook gericht zoeken naar beeldmateriaal over specifieke onderwerpen.

Bekijk de afbeeldingen per instelling.
Bekijk de afbeeldingen per thema.

Zoek ook in Delpher
Bent u op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp? Wilt u meer weten over politiek-maatschappelijke thema’s, uw woonplaats of familie? Dan is de website Delpher een mooie aanvulling op het beeldmateriaal uit het Geheugen. Delpher geeft u toegang tot vier eeuwen gedigitaliseerd nieuws uit kranten, tijdschriften en radiobulletins en tot honderdduizenden boeken. Zoek in Delpher.

Koninklijke Bibliotheek
Het Geheugen is een dienst van de Koninklijke Bibliotheek. Bij de KB worden alle digitale afbeeldingen opgeslagen en wordt de website van het Geheugen onderhouden. De verschillende collecties op het Geheugen zijn tot stand gekomen in samenwerking met de deelnemende musea, bibliotheken en archieven. Hier treft u een overzicht aan van alle deelnemende erfgoedinstellingen.

Geschiedenis van het Geheugen
Het Geheugen is een van de oudste en best bezochte beeldbanken op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis van Nederland. Hij is ontstaan uit een digitaliseringsprogramma dat bedoeld was om Nederlandse erfgoedinstellingen ervaring op te laten doen met digitalisering en het op internet toegankelijk maken van collecties. Het programma werd gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en liep van 1999-2009. De Koninklijke Bibliotheek voerde het programma uit. Dat programma is inmiddels afgelopen. In 2012 zijn de laatste collecties aan de website toegevoegd.

Sindsdien is het niet meer mogelijk nieuwe collecties aan het Geheugen toe te voegen. Dit zal voorlopig zo blijven. De Koninklijke Bibliotheek blijft de website wel onderhouden. In december 2019 is de website verhuisd naar het huidige adres en is de naam verkort tot het Geheugen.

Europeana
Het Geheugen levert waar mogelijk afbeeldingen aan de Europese beeldbank Europeana.