Wiel van der Randen

Een collectie van Spaarnestad Photo

Uit de negatieven- en afdrukkencollectie van fotograaf Wiel van der Randen (1897-1949) is een selectie gemaakt van de meest sprekende beelden. Deze selectie van meer dan 4600 foto’s is nu digitaal beschikbaar. Het werk is gemaakt tussen 1934 en 1949, de periode dat Van der Randen in dienst was bij De Spaarnestad, de katholieke Haarlemse uitgeverij van geïllustreerde tijdschriften.

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor beperkingen bij persfotografen. Hierdoor gebruikte Van der Randen zijn camera nog maar spaarzaam. Toch heeft hij in deze periode zijn meest aansprekende foto’s gemaakt. Een voorbeeld hiervan is zijn reportage van 7 mei 1945, toen feestvierende Amsterdammers door nog aanwezige Duitse militairen beschoten werden op de Dam.

Schietpartij op de Dam in Amsterdam, 7 mei 1945

Wiel van der Randen is één van de opmerkelijkere fotografen uit de geschiedenis van Nederlandse fotografie. Hij was gezegend met een uitzonderlijk visueel talent en heeft als kleinbeeldpionier zonder enige twijfel een vooraanstaande rol gespeeld.

De totale collectie bestaat uit meer dan 37.000 kleinbeeldnegatieven en enige duizenden door hemzelf afgedrukte foto’s op het formaat 18x24 cm. De collectie is op aanvraag te bekijken bij Spaarnestad Photo in Haarlem.

Voorbeelden uit deze collectie Wiel van der Randen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie