Wiel van der Randen > Biografie

 

Kinderen in klederdracht

Na zijn opleiding aan het gymnasium leerde Van der Randen zoals toen gebruikelijk was het fotografenvak in de praktijk. Zijn eerste werkgever was Koch, een Roermondse fotograaf. Hiervoor maakte hij als vrijwilliger cliché’s. Dit zijn fotografische drukvormen. Tegelijkertijd volgde hij een opleiding aan de Grafische School in Utrecht.

In zijn vrije tijd tekende en schilderde hij veel. Hij was lid van de Venlose kunstkring De Blauwe Bloem. Hiervoor ontwierp hij met enige regelmaat de affiches. Ook was hij hier een enthousiaste toneelspeler.

Zijn carrière als fotograaf in 1926 begon toen hij als veelzijdig fotograaf, tekenaar en graficus ging werken voor de Venlose Courant. Het jaar daarop trad hij als fotojournalist in dienst bij het Fotopersbureau Het Zuiden. Nadat hij in 1928 met zijn gezin naar Amsterdam verhuisde trad hij in dienst bij de Vereenigde Fotobureaux. Ook werkte hij als fotograaf voor het dagblad De Telegraaf.

Toen de katholieke Haarlemse uitgeverij De Spaarnestad NV hem in 1931 een prestigieuze baan als staffotograaf aanbood verruilde hij de dagbladjournalistiek voor reportagefotografie.

Van der Randen bleef tot zijn overlijden in 1949 voor de uitgeverij werken, als fotograaf én als schrijvend journalist.

 

Voorbeelden uit deze collectie Wiel van der Randen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie