Straatliederen > Over de collectie

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Meertens Instituut te Amsterdam bezitten beide een omvangrijke collectie volks- en straatliederen. Een flink deel werd aan het begin van de twintigste eeuw bijeen gebracht door Douwe Wouters (1876-1955) en Julius Moormann (1889-1974).

Wouters en Moormann hadden een passie voor het straatlied. Zij publiceerden er veel over en waren tot hun dood verwoede verzamelaars. De collectie Wouters/Moormann telt nu ca. 6.000 bladen met bijna 15.000 liedjes. Het materiaal is uiterst divers: van liedhandschriften tot liedbladen, en van pianozangen tot oudere (zelfs zeventiende-eeuwse) gedrukte liedjes.

Na de Tweede Wereldoorlog is het grootste deel van de collectie Wouters aangekocht door de Koninklijke Bibliotheek, een ander deel kwam terecht in het Meertens Instituut. De gelijksoortige collectie van Moormann kwam via het museum Van speelklok tot pierement in Utrecht terecht bij het Meertens Instituut te Amsterdam.

Naast deze beide grote collecties werden in het kader van dit project een aantal kleine collecties gedigitaliseerd. Ze dragen de naam van de oorspronkelijke verzamelaar of de huidige vindplaats.

Lees verder over:

Douwe Wouters
Julius Moormann
Overzicht van de collecties
Het beheer van de collectie
De digitalisering van de liedbladen

Voorbeelden uit deze collectie Straatliederen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie