Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting > Nederlands fotomuseum
Het Nederlands fotomuseum in Rotterdam beheert een veelzijdige collectie negatieven, dia’s en afdrukken van ruim tachtig Nederlandse fotografen. De foto's geven een levendig beeld van maatschappelijke ontwikkelingen uit de vorige eeuw. Daarnaast tonen ze de artistieke en technische ontwikkeling van de fotografie.
De fotografen in de collectie werkten zelfstandig of in opdracht, in binnen- en buitenland. Tot de opdrachtgevers behoorden de media, theatergezelschappen, modehuizen, de industrie en de overheid. In hun foto's legden ze grote en kleine gebeurtenissen vast, de militaire coup en het vroeg twintigste eeuws ontbijt.
Belangrijke thema's in de collectie zijn:
- de Watersnoodramp uit 1953
- de Deltawerken
- de Duitse bezetting van Nederland
- de dekolonisatie van Indonesië
- amateurfotografie
- belangrijke stromingen zoals de Nieuwe Fotografie
- verschillende professionele toepassingen zoals architectuur-, antropologische-, bedrijfs-, natuur-, pers- en reportagefotografie.
Nieuwe afdrukken of scans kunnen voor diverse professionele doeleinden worden besteld. Ook particulieren kunnen een nieuwe afdruk bestellen voor een bedrag van minimaal €186 exclusief BTW.
Het Nederlands fotomuseum is het nationale kenniscentrum voor de fotografie. Onder meer door presentaties, publicaties, educatie, debat, onderzoek, ontsluiting van collecties, conserverings- en restauratiewerkzaamheden wil het museum:
- actuele ontwikkelingen in de fotografie signaleren
- de reflectie op het medium verdiepen
- de fotogeschiedenis verder in kaart brengen
- de kennis over beheer en behoud van fotografie vergroten en inzetten voor de Fotocollectie Nederland.