Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting > Ed van Wijk (1917-1992)
Op 12-jarige leeftijd kreeg Ed van Wijk van zijn grootvader een boxcamera en op zestienjarige leeftijd kocht hij een Rolleicord. Op school deed hij daarmee zijn eerste ervaring op met de candid-fotografie, door er ongemerkt mee in de klas te fotograferen.
Hij fotografeerde tijdens de eerste oorlogsdagen de verwoesting van Rotterdam en neergestorte Duitse vliegtuigen. Van Wijk fotografeerde ook tijdens Dolle Dinsdag (5 september 1944) en in hetzelfde jaar de evacuatie van de Haagse wijk Marlot en Wassenaar, fietsenroof, het bombardement van het Bezuidenhout en uiteindelijk de bevrijding.
Na de oorlog maakte hij portretten en kinderfoto’s en reportages voor het Residentie Toneel. Zijn foto’s werden onder meer gepubliceerd in de tijdschriften Eva en Wij Vrouwen. Een van de eerste fotoboeken waar zijn werk in werd gepubliceerd was Nederland - wonder uit water (1954) van uitgeverij W. van Hoeve, in navolging van de serie ‘De schoonheid van ons land’ van Uitgeverij Contact. Na deze uitgave volgden een groot aantal topografische fotoboeken.
De bekendheid die hij kreeg door zijn fotoboeken leidde tot zijn aanstelling als docent aan verschillende academies.