Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers > Over de collectie

 

Inrichting van de tentoonstelling 'Ontwerp: Total Design'  in museum De Beyerd Breda, 1983 (fotografie Tjeerd Frederikse)

Diversiteit in ontwerpers
De collectie toont de diversiteit aan opdrachtgevers en ontwerpers. Afgezien van de oprichters zijn meer dan 100 Nederlandse ontwerpers aan Total Design verbonden geweest, waaronder Anthon Beeke, Ben Bos, Daphne Duijvelshoff, Jurriaan Schrofer en Jolijn van de Wouw.

Diversiteit in opdrachtgevers
De klantenkring van Total Design bestond uit ministeries, gemeenten en vele grote ondernemingen waaronder Randstad, Ahrend, PTT, IBM, De Bijenkorf, SHV, Rabobank, Schiphol en ANWB. Daarnaast waren er ook culturele organisaties zoals het Holland Festival, het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans - van Beuningen. Veel van deze opdrachtgevers verbonden zich voor langere tijd aan het bureau.

Diversiteit in de digitale collectie
Er zijn veel afbeeldingen van zogenaamde eindproducten die door Total Design en individuele ontwerpers zijn ontworpen, zoals affiches, boeken, catalogi, jaarverslagen, brochures, correspondentiedrukwerk, beeldmerken en logotoepassingen.

Schets van beeldmerk voor Omniscreen silkscreen printers, 1963 (ontwerp door Wim Crouwel, Total Design)

Ook zijn veel schetsen in de collectie opgenomen die een goed beeld geven van de werkwijze van ontwerpers van de jaren 60 tot de jaren 90.

Analoge opnames (foto's) zijn in de collectie opgenomen als het ontwerp een ruimtelijke toepassing betreft, bijvoorbeeld gevelbelettering, bewegwijzering of inrichting voor een tentoonstelling. Daarnaast is er ook een aantal foto's van medewerkers van Total Design.

Selectie
Voor de selectie zijn van elke opdrachtgever één tot zes opnames gemaakt die representatief zijn voor die opdracht. Bij de grotere opdrachtgevers gaat het zelfs om nog meer opnames. De opnames zijn gemaakt van de voorzijde maar in veel gevallen ook van de achter- of binnenzijde, bijvoorbeeld bij boeken of brochures.

Het archief raadplegen
Het originele archief van Total Design is te raadplegen bij het Stadsarchief Amsterdam en het Graphic Design Museum Beyerd Breda. Het archief van Wim Crouwel (met de deelcollectie Benno Wissing) bevindt zich bij het Stedelijk Museum Amsterdam; het archief van Jurriaan Schrofer bij de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam en tenslotte het archief van Jolijn van de Wouw bij het Stadsarchief Amsterdam.

De archiefbeschrijvingen zijn raadpleegbaar op de website van NAGO.

Voorbeelden uit deze collectie Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie