Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers > Biografie Schrofer

Grafisch vormgever, beeldend kunstenaar en typograaf Jurriaan Schrofer (Den Haag 1926 - Amsterdam 1990) ontmoette eind jaren veertig Dick Elffers. Hij werkte enige tijd als zijn assistent.
In 1952 trad Schrofer in dienst bij drukkerij Meijer te Wormerveer. Hij verdiepte zich in typografisch werk met de Monotypezetmachine. Daarna werkte Schrofer voor zichzelf. In 1972 werd hij partnerdirecteur bij Total Design. Die functie vervulde hij tot 1979.

Schrofer heeft als docent aan verschillende kunstacademies gewerkt en bekleedde talloze bestuursfuncties, zoals bij de Gebonden Kunst federatie (GKf) en Grafische Vormgevers Nederland (GVN).

Kenmerkend voor zijn werk zijn mathematische vormen. Hij had een grote drang naar ordenen en het maken van series. Tegelijkertijd was hij niet bang voor het spontane. Het stramien is voor hem belangrijk, maar dit wordt nooit een keurslijf. Schrofers werk verraadt een grote voorliefde voor typografie. Zijn hele leven heeft hij gezocht naar de grens tussen vorm en functionaliteit van lettertekens. Woorden werden onder zijn handen autonome objecten. Bekend zijn de bijzondere, uit papier gesneden lettervormen.

Voorbeelden uit deze collectie Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie