Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers > Herkomst en samenstelling van de collectie

 

Affiche voor Metz & Co, 1963 (ontwerp door Benno Wissing, Total Design)

De meeste afbeeldingen zijn afkomstig uit het bedrijfsarchief van Total Design. Dit door het NAGO ontsloten archief beslaat vooral de periode van 1963, het jaar van oprichting van het bureau, tot de vroege jaren negentig van de twintigste eeuw toen het bedrijf veranderde in een strategisch communicatiebureau.

Stukken uit 1955 - 1963
Toch zijn er ook stukken aanwezig uit de tijd vóór de oprichting van het bureau. De vroegste stukken uit de collectie dateren uit 1955. De verschillende vormgevers die bij Total Design gingen werken, namen hun oude opdrachtgevers mee naar het nieuwe bureau. Archiefstukken van vóór 1963 zijn zo in het archief van Total Design terecht gekomen.

In het geval van Wim Crouwel ging dat onder andere om het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam. Benno Wissing nam bijvoorbeeld de firma Metz en Co. mee, Ben Bos nam Ahrend als opdrachtgever mee.

Affiche voor de tentoonstelling 'Moderne Nederlandsk Kunst', Bergens Kunstforening, 2-25 april 1965 (ontwerp door Jurriaan Schrofer)

Aanvulling uit andere archieven
Het archief van Total Design heeft talloze relaties, verbindingen met andere archieven en collecties. Om een vollediger beeld te krijgen van de ontwerpers van Total Design is de collectie aangevuld met stukken uit de archieven van Jurriaan Schrofer, Jolijn van de Wouw, Wim Crouwel en Benno Wissing.

Ook is er werk te vinden van voor en na de tijd dat deze ontwerpers bij Total Design werkzaam waren. Vooral uit het archief van Schrofer zijn bijna 1800 afbeeldingen opgenomen. Deze ontwerper kwam in 1972 in de leiding van Total Design. Hij was een ervaren grafisch ontwerper die nieuwe experimenteerlust binnen het bureau bracht. Het bureau begon zich mede door hem steeds meer te concentreren op het grafische werk.

Voorbeelden uit deze collectie Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie