Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers

Een collectie van Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers

 

Promotieaffiche met werk van ontwerpbureau Total Design, 1981 (vormgeving Wim Derboven, Total Design en fotografie Tjeerd Frederikse)

De bewegwijzering op Schiphol, affiches voor het Stedelijk Museum, het logo van Randstad, de cijferpostzegels uit de jaren zeventig... Het zijn verschillende voorbeelden van bekende ontwerpen van het ontwerpbureau Total Design. In deze digitale collectie zijn meer dan 4000 afbeeldingen te zien die samen een goed beeld geven van het werk van Total Design en zijn ontwerpers.

Total Design heeft voor een groot deel het gezicht bepaald van de grafische vormgeving vanaf de jaren 1960 in Nederland maar ook daarbuiten. Het bureau stond bekend om zijn functionalistische moderne vormgeving.

Het bureau werd in 1963 opgericht door Wim Crouwel, Friso Kramer, Benno Wissing en de broers Paul en Dick Schwarz. In die tijd was het uniek dat één organisatie zich bezig hield met zowel grafisch als industrieel ontwerpen. Het ging dikwijls om omvangrijke projecten waarbij complete huisstijlen werden ontworpen; van klein drukwerk zoals briefpapier en brochures, tot bewegwijzering en kantoorinrichting.

Als contrast op de zakelijke, functionele benadering van grafisch ontwerpen door Total Design, is werk van Jurriaan Schrofer uitgelicht. Schrofer was geïnteresseerd in typografie en ontwierp zelf veel van de lettertypen die hij gebruikte voor zijn ontwerpen, zoals toegepast in de Ryam-agenda's uit de jaren zeventig. De manier waarop hij met letters omgaat is meer beeldend dan functioneel.

Voorbeelden uit deze collectie Collectie Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie