Centsprenten van de Koninklijke Bibliotheek > Herkomst van de collectie

Het grootste deel van de collectie centsprenten, meer dan duizend exemplaren, is geschonken door Aernout Borms en Leny Borms-Koop. Zij verzamelen deze oude en zeldzame prenten al vele jaren en hebben er een grote deskundigheid over opgebouwd. Het echtpaar Borms-Koop streeft ernaar de centsprent meer bekendheid te geven. Dit doen ze door lezingen te houden en te publiceren over de centsprenten.

'Zie hier mijn lieve jeugd een twaalftal tafreelen', Lutkie en Cranenburg, tussen 1848-1881.

In december 2007 schonken zij een groot deel van hun collectie aan de KB, waarmee zij het oudste deel van hun verzameling overbrachten in openbaar bezit. De rest van de collectie bestaat uit een schenking van 165 prenten door het echtpaar Landwehr-Vogels, uit kleinere schenkingen en enkele aankopen.

Centsprenten waren eeuwenlang zowel boek als krant voor brede lagen van de bevolking. Veel centsprenten zijn voorgoed verdwenen; ze werden door kinderen en volwassenen 'opgebruikt'. Bibliotheken verzamelden ze niet actief, maar dankzij particuliere verzamelaars zijn er belangwekkende collecties voor studie en onderzoek beschikbaar gebleven.

Voorbeelden uit deze collectie Centsprenten van de Koninklijke Bibliotheek

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie