Suriname in kaart gebracht > Gedrukte werken
In honderden boeken en plaatwerken is de geschiedenis van Suriname gedocumenteerd. Al in het begin van de 18e eeuw schetst Maria Sibylla Merian de tropische planten- en insectenwereld.
Pistorius geeft in 1763 niet alleen een handleiding voor de plantagelandbouw, maar beschrijft ook de cultuur van de inheemsen.
In 1799 doet Stedman op indringende wijze verslag van het leven in de koloniale maatschappij, de gruwelen van slavenhandel en slavernij en de strijd met de marrons, de bosnegers.
Het reisverslag van Benoit uit 1839 geeft een gedetailleerd beeld van de materiële cultuur in Suriname.
Ook zijn er documenten over de vestiging van de joden, de boerenkolonisatie, het debat over de afschaffing van de slavernij en de immigratie van Aziatische contractarbeiders.
Fotoboeken uit de vorige eeuw tonen de bouwkunst, landbouw en industrie en de portretten van vele Surinamers. In proza en poëzie, zowel in het Nederlands als in het Sranantongo, getuigen schrijvers van het leven in de Surinaamse maatschappij en van de hedendaagse migrantencultuur. Naast historische en literaire werken bevat de collectie de geschiedenis van het gewone leven, vastgelegd in kranten, brochures, almanakken, schoolboekjes en kinderboeken.