Straatliederen > 3. Wilhelmus - Prinsenmars

Luister naar dit lied, uitgevoerd door Nico van der Meel

The song as MP3MP3 geluidsbestand

Het Wilhelmus werd omstreeks 1570 geschreven voor Willem van Oranje op de melodie van het Franse liedje 'Chartres'. Het lied had een politieke strekking en werd door de Oranjes als lijflied gebruikt.

In de 18e eeuw verandert de melodie in die van de 'Prinsenmars', een vrolijke marsmelodie. Als de jonge Mozart in Nederland verblijft, gebruikt hij de Prinsenmars als basis voor zijn variaties op het Wilhelmus. De tekst lijkt inmiddels behoorlijk te zijn vergeten. Eigenlijk worden alleen de eerste twee regels nog gezongen.

Met de komst van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 komt het Wilhelmus niet in aanmerking als volkslied (nationale hymne). Wel blijft het lied in zwang bij Oranje-aangelegenheden. In 1932 wordt het Wilhelmus alsnog verkozen tot de Nederlandse nationale hymne, maar dan met de tekst en melodie zoals die in de 16e eeuw werden gezongen en gespeeld.

In de loop der eeuwen zijn er honderden andere liedteksten geschreven op de Wilhelmusmelodie, variërend van lichte varianten ('Mauricius van Nassouwen') tot compleet nieuwe teksten. Hoewel het Wilhelmus ook functioneerde als dans- en jachtliedje, vinden we binnen de collectie toch voornamelijk nationale en vaderlandse teksten op deze melodie.

Op de website is het Wilhelmus zowel te horen als de genoemde Prinsenmars als in de vorm van een 'tegenlied' uit de 19e eeuw. Het lied wordt vertolkt door Nico van der Meel. Hij wordt begeleid door Kees Schul op piano.

Ga terug naar de Top 30
Ga naar de pagina van het liedblad

Voorbeelden uit deze collectie Straatliederen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie