Frederik Muller Historieplaten > De Spaanse Successieoorlog (1701-1714)

De Franse en Spaanse wereldzagers. Anoniem, 1706. Ets.

De Spaanse Successieoorlog ging, zoals de naam al zegt, over de opvolging van de in 1700 kinderloos overleden Spaanse koning Karel II. De aanspraken van de Franse koning Lodewijk XIV op de kroon werden met gewapende hand bestreden door een coalitie van bondgenoten waaronder het Habsburgse Rijk, Engeland, Pruisen en de Republiek.

Relatief onbekend conflict
Dit conflict is in Nederland tegenwoordig relatief onbekend, maar hield grote delen van Europa (en sommige overzeese gebieden) in zijn greep. Er werden grote veldslagen uitgevochten, vaak met enorme aantallen slachtoffers. In deze oorlog speelde de Republiek haar laatste rol als Europese mogendheid, met het Staatse leger op maximale grootte.

Van plattegronden tot spotprenten
Gedurende de oorlog verscheen in de Republiek veel materiaal dat de strijd als onderwerp had. Ook hier is de verscheidenheid binnen het materiaal groot. De Atlas Frederik Muller bevat meerdere gebundelde werken met gedrukte en getekende plattegronden van steden die de inzet van strijd waren. Ook de populaire spotprenten op de Fransen en hun bondgenoten zijn in de collectie goed vertegenwoordigd.

Voorbeelden uit deze collectie Frederik Muller Historieplaten

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie