De dichter Charles Beltjens

Een collectie van Stadsarchief Sittard-Geleen

Charles BeltjensSteeds minder Nederlanders beheersen nog de Franse taal. Dat was vroeger wel anders! Hogere kringen onderscheidden zich van het gewone werkvolk door in het Frans te converseren.

De Limburger Charles Beltjens sprak de Franse taal tijdens zijn middelbare schooltijd. Dat er op school verplicht Frans gesproken werd, zal hem niet zwaar gevallen zijn. Vader en moeder hadden vele Waalse familieleden; waarschijnlijk werd thuis ook Frans gesproken.

Beltjens begon kort na zijn middelbare schooltijd met het schrijven van Franse gedichten, vanaf circa 1849. Hij oogstte daarmee de bewondering van beroemde schrijvers en dichters als Victor Hugo en Sully Prudhomme, de eerste winnaar van de Nobelprijs voor Letterkunde.

Na Beltjens dood bleef alleen zijn geboortestad Sittard hem herinneren. Meerdere comités probeerden zijn werk te verzamelen en opnieuw uit te geven. Dat werk bestaat uit nooit uitgegeven handschriften, in kleine oplage gedrukte werkjes en gepubliceerde gedichten uit tijdschriften en kranten. Deze gedichten samen met geschriften over de dichter en zijn werk vormen de collectie Charles Beltjens in het Stadsarchief Sittard-Geleen.

Lees meer over de achtergrond van de collectie

Voorbeelden uit deze collectie De dichter Charles Beltjens

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie