De Waarheid. In de schaduw van de wederopbouw

Een collectie van Nederlands Fotomuseum

Deze digitale collectie is een selectie van 1415 foto's die door vier fotografen gemaakt werden voor De Waarheid, het dagblad van de Communistische Partij van Nederland (CPN) en Uilenspiegel, het aan de CPN gelieerde satirische gezinsweekblad. De foto's illustreren de geschiedenis van de CPN en de wederopbouw van naoorlogs Nederland, en tonen de ontwikkeling van de persfotografie in de periode 1947-1963.

De selectie omvat behalve daadwerkelijk gepubliceerde foto's ook vrij werk en ongepubliceerd materiaal rond de thema's (internationale) politiek, partijgeschiedenis, maatschappelijk engagement, industrialisatie en wederopbouw in deze periode.

Voordat de krant Dolf Kruger en Kors van Bennekom als vaste fotografen in dienst nam, fungeerde chauffeur Freek Aal regelmatig als fotograaf. Hans Wolf illustreerde Uilenspiegel.
Ed van der Elsken was als fotograaf niet betrokken bij De Waarheid, maar fotografeerde de woedende menigte die Felix Meritis bestormde, nadat de Russen in 1956 Hongarije binnen waren gevallen. Deze ingrijpende gebeurtenis markeert de teloorgang van De Waarheid.

Voorbeelden uit deze collectie De Waarheid. In de schaduw van de wederopbouw

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie