Zicht op theater

Een collectie van Allard Pierson. De collecties van de universiteit van Amsterdam

Theater en museum zijn twee begrippen, die op het eerste gezicht scherp met elkaar in tegenstelling staan. Wanneer het doek valt, is de voorstelling voorbij. Wat overblijft zijn dode dingen, die, uit de oorspronkelijke samenhang gehaald, hun waarde verloren lijken te hebben. Toch hebben ze die wel degelijk; aan de hand van concrete overblijfselen van theatervoorstellingen kunnen we een goed inzicht krijgen in hoe het er in het verre en directe verleden op het toneel heeft uitgezien.

Het coulissendecor ‘De Aloude Hofgallerij’, met een scène uit Orondates en Statira (D. Lingelbach, naar J. Magnon) ingekleurde gravure door J. Punt (toegeschreven),  uitgave J. Smit.

 

De vele duizenden prenten en tekeningen in deze collectie, afkomstig van het voormalige Theater Instituut Nederland, brengen de geschiedenis van het Nederlandse theater(decor) in beeld. Ontdek wat voor soort toneel er in de afgelopen eeuwen werd gespeeld, hoe acteurs en/of dansers zich bewogen, in welke decors zij dat deden en welke kostuums ze droegen.

Voorbeelden uit deze collectie Zicht op theater

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie