Straatliederen > 19. Pierlala
Luister naar dit lied, uitgevoerd door Freek de Jonge
Pierlala, of de dood van Pierlala kennen we allemaal van de poppenkast. Aan de wieg van deze onbekommerde commentator stond een liedje. Een bijzonder populair liedje, dat vanaf de oorsprong in de 17e eeuw vele wedergeboortes beleefde. In die liedteksten (alle op dezelfde melodie) wordt het leven van de snaakse, broodmagere Pierlala beschreven. Pierlala laat zich onder meer begraven om uit het leger te komen en klimt daarna weer uit zijn doodskist om het begrafenisfeest te verstoren.
Pierlala verschijnt rond 1675 in een liedboekje uit de Noordelijke Nederlanden. In de 18e eeuw waait Pierlala over naar de Zuidelijke Nederlanden, waar hij lange tijd populair blijft. Nog steeds noemt het Belgische plaatsje Ursel zich de geboorteparochie van Pierlala. Elk jaar wordt er in juni een folkloristisch corso met scènes uit het leven van Pierlala georganiseerd.
'Pierlala' wordt vertolkt door Freek de Jonge met begeleiding door Willem Schot op trekharmonica (een zogenaamde 'drie-rijer'), Grigori Sarolea op viool en Bouke Feleus op gitaar.