Straatliederen > 15. Zusje, kun je mij soms ook vertellen

 Zusje, kun je me soms ook vertellenLuister naar dit lied, uitgevoerd door Mieke Stemerdink en Suze van Grootel

Het lied in Real AudioMP3 geluidsbestand

Kleine zus schrijft een brief aan haar oudere zus. Sinds zij niet meer thuis woont, is het daar erg verdrietig. Wat is er toch aan de hand? Grote zus schrijft een bedroefde brief terug. Verstoten door de familie is ze in de prostitutie beland.

Brief en antwoord maken deel uit van een cyclus van 9 liedjes op dezelfde melodie, rond 1916 geschreven en gecomponeerd door Armand Haagman. De grote treurigheid wordt in de latere teksten bepaald niet minder. Uiteindelijk sterft de oudere zus aan de tering en wordt in een droeve rouwstoet begraven.

Het lied inspireerde tot nieuwe liederen, die meestal over sociaal onrecht of ander ongeluk gaan. Ook een enkele politieke klacht past op deze melodie.

Zusje' werd bekend in een opname van Stella Fontaine (1919). In 1963 zetten Willeke Alberti en Corry Brokken het met een iets gewijzigde melodie op de plaat.

'Zusje' en 'Zusjes antwoord' worden hier gezongen door Mieke Stemerdink en Suze van Grootel, begeleid door Kees Schul op piano en Bouke Feleus op viool.

Ga terug naar de Top 30
Ga naar de pagina van het liedblad

Voorbeelden uit deze collectie Straatliederen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie