Straatliederen > 14. O Holland schoon gij leeft in vrede

O Holland schoon gij leeft in vredeLuister naar dit lied, uitgevoerd door Jeroen Zijlstra

Het lied in Real AudioMP3 geluidsbestand

Het liedje 'O Holland schoon gij leeft in vrede / Met eenendertig steden' is voor het eerst afgedrukt in midden 17de-eeuwse liedboekjes, zonder vermelding van auteur of componist. Het lied is niet te vinden in de collectie, maar komt op veel liederen als wijsaanduiding voor.

Het 18e-eeuwse liedje 'Van de vier gasten' is er daar een van. Het handelt over vier mannen die op bedevaart gaan naar Jeruzalem. Onderweg ontmoeten ze de duivel, in de vorm van twee tijgers. Dan blijkt een van de vier al lange tijd niet te hebben gebiecht. Het viertal bidt met verve, waarop de tijgers verdwijnen. In Jeruzalem gaan ze ten avondmaal en ontvangen ze genade. Op de terugweg blijft een van hen dood, waarna er enkele wonderen gebeuren.

De wonderlijke avonturen van deze vier gasten waren zo populair, dat er diverse nieuwe liederen op de melodie ervan werden geschreven. Het werd in 1967 nog opgenomen uit de mondelinge overlevering voor het radio-programma Onder de Groene Linde van Ate Doornbosch.

'Van de vier gasten' wordt hier uitgevoerd door Jeroen Zijlstra, met begeleiding op viool door Bouke Feleus en op contrabas door Louis Grijp.

Ga terug naar de Top 30
Ga naar de pagina van het liedblad

Voorbeelden uit deze collectie Straatliederen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie