Straatliederen > 1. Wie Nederlands bloed
Luister naar dit lied, uitgevoerd door Cantiamo Leidschendam
De ware Nederlander zingt uit volle borst voor vaderland en koning, en roept Gods zegen af over zijn land. Begin 21e eeuw roept dit lied nogal wat weerstand op. De bombastische melodie en de al te vaderlandslievende tekst zijn niet meer van deze tijd. De tweede regel die stelt dat Neerlands bloed 'van vreemde smetten vrij' moet zijn wordt als discriminerend gezien. Dat deze regel eind 19e eeuw werd veranderd in 'wien 't hart klopt fier en vrij' heeft de weerstand niet verminderd.
Begin 19e eeuw deed men daar minder moeilijk over. Het lied in 1815 geschreven door de dichter Hendrik Tollens, was een winnende reactie op een prijsvraag voor een volkslied (in de betekenis van nationale hymne). Tot die tijd had Nederland geen volkslied. De melodie werd later gecomponeerd door Johann Wilhelm Wilms.
Volksliederen zijn vooral in tijden van nationale benauwdheid geliefd. Zo ook het 'Wie Nederlands bloed', dat pas tijdens de Belgische Opstand (1830-1831) populair werd. Verwarrend was dat tegelijkertijd het Wilhelmus in omloop was, dat bij Oranje-aangelegenheden werd gespeeld. Uiteindelijk werd in 1932 het Wilhelmus verkozen tot het enige echte volkslied.
De oorspronkelijke tekst wordt hier gezongen door het koor Cantiamo Leidschendam onder leiding van Grigori Sarolea, met begeleiding door Bouke Feleus piano.