Overijsselse oude kinderboeken en centsprenten > Over de collectie

Mijn liefste boek, Johanna W. Kerkmeijer-Bakker, ca. 1900De in Het Geheugen opgenomen verzameling van oude Overijsselse kinderboeken van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer bevat ca. 350 Overijsselse oude kinderboeken van de 17e eeuw tot ca. 1950. De collectie bevat daarnaast 175 historische volks- en kinderprenten uit de 17e tot en met 19e eeuw. De meeste boeken uit de kinderboekencollectie werden uitgegeven in de periode 1850-1950. De prenten uit de collectie worden ook wel centsprenten genoemd, omdat ze in vorige eeuwen op straat voor een hele of een halve cent werden verkocht. De verhaaltjes, vaak met een belerende ondertoon, zijn ware voorlopers van het latere stripverhaal.

In alle boeken en prenten uit de collectie staat de provincie Overijssel centraal. Soms vinden de verhalen ergens in Overijssel plaats. In veel gevallen is de schrijver of illustrator afkomstig uit Overijssel. Daarnaast maken boeken en prenten ook deel uit van de collectie omdat ze in Overijssel gedrukt zijn. Behalve Deventer en Zwolle is in het bijzonder Almelo als drukkerstad met ruim vijftien uitgaves goed vertegenwoordigd.

Een kwart van de objecten uit de kinderboekencollectie komt oorspronkelijk uit een privé-verzameling van Overijsselse boeken, opgebouwd door Georg Hartong (geb. 1945). Deze particuliere collectie werd in 1990 door de SAB verworven. Een derde van de kinderboekenverzameling bestaat uit unieke exemplaren. Ook de collectie volks- en kinderprenten bevat vele unica. De helft van de hier getoonde prentencollectie bevindt zich in het Historisch Museum van Deventer.

De boeken en prenten in de collectie zijn van groot belang voor het historisch onderzoek op het gebied van sociale geschiedenis, volkscultuur en pedagogiek. Verder is het voor iedere geïnteresseerde leuk om eens uitgebreid te bladeren door zo’n oud, vaak kleurrijk geïllustreerd, kinderboek.

Voorbeelden uit deze collectie Overijsselse oude kinderboeken en centsprenten

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie