Nederland en Engeland: de band tussen twee naties > Paleis Het Loo

Willem was een militair in hart en nieren en ook een enthousiast jager. Te paard in het vrije veld was hij op zijn best, of hij nu achter de Franse aartsvijand of achter een wild zwijn aan zat. In 1684 kocht Willem III het uit de middeleeuwen daterende kasteel Het Oude Loo in de omgeving van Apeldoorn. Al snel was het zijn favoriete jachtslot. Vanaf 1686 liet hij ernaast een nieuw jachtslot bouwen door de architect Jacob Pietersz. Roman. Toen Willem en zijn vrouw Maria II Stuart in 1689 koning en koningin van Engeland werden, werd het landgoed in een bij de koninklijke waardigheid passende grootse stijl uitgebreid, onder andere met beeldhouwwerk van Romeyn de Hooghe en tuinen en fonteinen. De Franse interieurarchitect Daniel Marot wordt aangetrokken voor de inrichting.

Edward Southwell (1671-1730), die in het gevolg van Willem III in 1696 naar de Nederlanden reisde, schrijft in zijn dagboek onder andere over een verblijf op Het Loo, en het jachtvermaak. Willem gaat twee of drie keer per week op hertenjacht, vertelt Southwell. Op andere dagen gaat hij ’s morgens op hazen jagen of vogels schieten, en ’s middags op blauwe reigers jagen met valken. “Het is heel vermakelijk”, vindt Southwell, “om de reiger met de valk te zien vechten, waarbij ze zich op haar rug draait en haar lange snavel omhoog steekt, wat de valk soms afschrikt en soms zelfs zijn dood tot gevolg heeft."

In de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw zijn de tuinen gereconstrueerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Paleis Het Loo is sinds 1984 opengesteld voor het publiek. De appartementen van Willem en Mary zijn er te zien, evenals vertrekken gewijd aan de Oranjes die na hen in Het Loo hebben gewoond.

> Ga terug naar: Willem III: Koning stadhouder

Voorbeelden uit deze collectie Nederland en Engeland: de band tussen twee naties

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie