Een romantische kijk. Hoogromantiek in 70 schilderijen

Een collectie van Rademakers Collectie

De Rademakers Collectie is een privéverzameling van meer dan honderd hoogromantische schilderijen uit de negentiende eeuw. De Romantiek uit de Lage Landen staat centraal: in de collectie is voornamelijk werk van Nederlandse en Belgische meesters te vinden. Beide nationaliteiten zijn vertegenwoordigd – in de ontstaansperiode van de kunstwerken waren de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden immers nog innig verweven.

Het Geheugen toont een selectie van 70 schilderijen uit de Rademakers Collectie. Deze werken waren van 29 oktober 2010 tot 6 februari 2011 te zien in de tentoonstelling Through the Romanticist’s Eyes in de Hermitage te Sint Petersburg.

De verzameling omspant de eerste zeven decennia van de 19de eeuw. Het vroegste werk dateert van 1806, het jongste van 1870. Het zwaartepunt ligt in de periode 1840-1855. Vrijwel alle specialismen die in de romantische schilderkunst der Lage Landen in zwang waren, zijn vertegenwoordigd. Zomer- en winterlandschappen, marines, stadsgezichten, bloem- en andere stillevens, nocturnes, portretten en genrestukken.

Voorbeelden uit deze collectie Een romantische kijk. Hoogromantiek in 70 schilderijen

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie