De Watersnoodramp gefotografeerd > Dolf Kruger

1923 - 2015

Dolf Kruger  - oorspronkelijk Krüger - werd in 1923 geboren te Chexbres (Zwitserland). Na de HBS volgde hij een opleiding aan de Zeevaartschool en na de oorlog studeerde hij gedurende korte tijd Indologie.

Kruger ging als autodidact fotograferen en vergezelde op 23-jarige leeftijd Ad Windig tijdens een reportage van de Kamerverkiezingen van 1946. In datzelfde jaar deed hij ervaring op bij Maria Austria en Aart Klein van fotografencollectief Particam. Na een leerperiode bij Carel Blazer in 1947 ging hij uiteindelijk als zelfstandig fotojournalist aan de slag.

Van 1948-1951 werkte hij voor De Tijd en daarna trad hij in vaste dienst bij dagblad De Waarheid, waar hij gedurende tien jaar werkzaam bleef. Hij werd daarmee de opvolger van de fotograaf Freek Aal en werd in 1955 opgevolgd door Kors van Bennekom. In zijn archief uit deze periode bevinden zich talloze reportages van manifestaties van de CPN, naast foto’s van arbeiders, stakingen, huisuitzettingen en armoede. Kruger documenteerde vooral de schaduwzijde van de wederopbouw en zijn werk is daarmee een tegenhanger van Cas Oorthuys.

In 1960 vestigde Dolf Kruger zich als zelfstandig fotograaf en legde hij zich toe op bedrijfs- en industriële fotografie.

In 1983 gaat Kruger met pensioen en vestigt zich definitief in Zweden. Hij overlijdt er in 2015.

Voorbeelden uit deze collectie De Watersnoodramp gefotografeerd

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie