Atlassen uit het Scheepvaartmuseum > Joan Blaeu en zijn Grooten Atlas

 Detail van kaart van NederlandDe bekendste Nederlandse kaartmaker uit de Gouden Eeuw was Joan Blaeu. De fraaiste, grootste atlassen die in die tijd verschenen werden door Blaeu vervaardigd. Blaeu heeft de hele, destijds bekende wereld in kaart gebracht en gepubliceerd.

Het hoogtepunt van Joan Blaeu’s productie is de Grooten Atlas. Deze atlas geeft een compleet overzicht van de bekende wereld, in - afhankelijk van de taal - negen tot twaalf kloeke foliobanden. Voor rijke zeventiende-eeuwse patriciërs was zo een atlas een gewild bezit. Niet alleen omdat het de eigen status verhoogde, maar ook omdat de atlas de trots op de prestaties op het gebied van handel en scheepvaart belichaamde. De hele wereld was hier in Nederlandse kaarten te overzien.

Wat Blaeu niet deed, hoewel het materiaal daarvoor voor hem zeker beschikbaar zal zijn geweest, was het publiceren van een atlas met zeekaarten. Andere uitgevers deden dat wel. Blaeu gaf wel een reeks Italiaanse stedenboeken uit, wat zijn voorliefde en bijzondere belangstelling voor Italië illustreerde.

Van Loon en zijn Atlas

Voorbeelden uit deze collectie Atlassen uit het Scheepvaartmuseum

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie