Archief Gerd Arntz > De digitale collectie

 

Man

Symbolen
Het Gerd Arntz-archief van het Gemeentemuseum Den Haag bevat 4112 symbolen. Arntz sneed zijn symbolen uit linoleum. De originele drukvorm (vaak zo’n 10 bij 5 centimeter) en een aantal afdrukken op kleine stukjes papier worden in envelopjes bewaard. Alle envelopjes zijn genummerd en staan op volgorde in ladekasten. Voor Het Geheugen is van elk symbool één afdruk gescand. Vaak betreft dit de mooiste afdruk, meestal in zwart maar regelmatig ook in andere kleuren zoals groen, blauw of rood.
Sommige symbolen lijken op elkaar en verschillen alleen in grootte of klein detail. Zo zijn er verschillende arbeiders, granen, koeien of auto’s.

Arntz rubriceerde de symbolen in ordners. Op verschillende bladzijden maakte hij ordeningen van groepen symbolen die bij elkaar horen. Voorbeelden van rubrieken zijn mensen (vervolgens onderverdeeld in arbeiders, artsen, kinderen, rassen etc.), huizen, verkeersmiddelen en beroepen.

Statistieken
Een groot deel van de statistieken zijn opgenomen in de Statistische zakboekjes, uitgegeven door het Centraal Bureau voor Statistiek Tijdens dit project hebben we ervoor gekozen niet alle statistieken te digitaliseren. Er is een representatieve keuze gemaakt waaruit een goed overzicht verkregen kan worden van de toepassingen van de symbolen.

Atlas
De atlas ‘Gesellschaft und Wirtschaft’ gemaakt door Arntz en Neurath, verschenen in 1930 en uitgegeven in Leipzig, is een verzameling van 100 losbladige statistieken in een omslag. De atlas toont een overzicht van de meest essentiële meetbare gegevens van de wereld op dat moment. De atlas is een prachtig voorbeeld van beeldstatistiek. Het laat zien dat ingewikkelde gegevens op een makkelijke wijze met pictogrammen kunnen worden verbeeld. De atlas was een groot succes: Arntz en Neurath werden naar aanleiding van dit werk door de jonge Sovjet-republiek uitgenodigd om een soortgelijk systeem te ontwikkelen en kregen opdrachten uit verschillende Europese landen en de Verenigde Staten.

Voorbeelden uit deze collectie Archief Gerd Arntz

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie