Archief Gerd Arntz

Een collectie van Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag beheert het omvangrijke archief van grafisch ontwerper Gerd Arntz (1900-1988). Het archief bestaat uit duizenden symbolen en statistieken. De afgelopen jaren is er veel belangstelling voor het archief, regelmatig bezoeken mensen uit de hele wereld het Gemeentemuseum om onderzoek te doen naar het werk van Arntz.

Mes en vork

De mappen met de door Arntz zelf ingeplakte symbolen en statistieken en de originele linoleumsneden van de symbolen zijn nu gedigitaliseerd voor Het Geheugen. De digitale collectie van ruim 7000 objecten levert een bron aan informatie over de oorsprong van de moderne beeldstatistiek.

De symbolen van Arntz zijn stuk voor stuk krachtige en tijdloze beelden en zijn uniek door hun wereldwijde toepasbaarheid. Nog steeds worden (afgeleide) symbolen van Arntz gebruikt als pictogrammen op bijvoorbeeld bewegwijzering en productinformatie. Denk aan het mannetje en vrouwtje die je vaak op toiletdeuren vindt of een afbeelding van een glas op verhuisdozen (pas op: breekbaar!).

Voorbeelden uit deze collectie Archief Gerd Arntz

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie