Korte Hoogstraat 31
3011GK Rotterdam
tel: 010-3133870
Atlas Van Stolk

Atlas van Stolk

Met bijna 270.000 afbeeldingen over de Nederlandse geschiedenis behoort de Atlas Van Stolk tot de belangrijkste nationale beeldcollecties. Het woord Atlas verwijst niet naar een boek met landkaarten, maar is een negentiende-eeuwse term voor collectie. Grondlegger is Abraham van Stolk. Hij was een Rotterdamse houthandelaar met een passie voor vaderlandse geschiedenis. Hij verzamelde prenten, tekeningen, foto's en affiches.

Tegenwoordig is de Atlas Van Stolk een openbare collectie. De verzameling wordt nog steeds uitgebreid en aangevuld. Spotprenten zijn onmisbaar voor een (kritisch) beeld van Nederland en vormen een belangrijk onderdeel. De oudste in de verzameling dateert van vijfhonderd jaar geleden, de jongste is actueel en dateert van recente tijd. Op de Geheugen-website is werk van Leo Jordaan te zien. In de databank van de Atlas Van Stolk vindt u tekeningen van andere cartoonisten. In totaal gaat het om ongeveer 50.000 spotprenten.

Voor de Geheugen-website is ook een kleine selectie gemaakt met afbeeldingen uit de achttiende eeuw. Ze tonen de politieke ontwikkelingen én het dagelijks leven van die tijd.

U kunt ook de website van Atlas Van Stolk bezoeken, die u de complete databank toont.

Voorbeelden uit deze collectie Collectie Jordaan

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie

Voorbeelden uit deze collectie Gravures en tekeningen uit de achttiende eeuw

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie