Vincent van Gogh: brieven, kunst en context > De collectie

 

'Amandelbloesem', Vincent van Gogh

Vincent van Gogh: brieven, kunst en context bevat ruim 1200 objecten uit de collectie brieven en documenten, afkomstig uit de nalatenschap van de broer van de kunstenaar, Theo van Gogh en diens vrouw, Jo van Gogh-Bonger. De collectie werd samen met een grote verzameling schilderijen en tekeningen door de zoon van Theo, ir. Vincent Willem van Gogh, overgedragen aan de Vincent van Gogh Stichting. In 1973 opende het Van Gogh Museum zijn deuren, met de grootste verzameling Van Goghs ter wereld, in permanent bruikleen van de Vincent van Gogh Stichting.

Hoogtepunt van deze Geheugencollectie vormt een ruime keuze van circa 250 brieven uit de correspondentie van Vincent van Gogh. De totale bewaard gebleven correspondentie bestaat uit 902 brieven, in het Nederlands en het Frans geschreven, waarvan het Van Gogh Museum er zo'n 800 bezit. Daarnaast bevat de collectie nog andere correspondentie, zoals brieven van en aan familieleden en vrienden van Van Gogh. Alle brieven zijn toegankelijk gemaakt via een transcriptie van de vaak moeilijk leesbare tekst.
 
Verder bevat de collectie ongeveer 300 foto's, waaronder enkele zeldzame bewaard gebleven foto's waarop de kunstenaar zelf is geportretteerd, en uiteenlopend handschriftelijk en gedrukt materiaal: notitieboekjes, visitekaartjes, aankondigingen van tentoonstellingen, getuigschriften, kwitanties, geboortekaartjes (waaronder die van Vincent Willem, het neefje van de kunstenaar), poëziealbums, telegrammen, enz. Behalve een keuze uit de collectie brieven en documenten zijn ook 100 kunstwerken opgenomen, zowel schilderijen als werken op papier.

De gehele collectie brieven en documenten is in 2008 met een subsidie van Metamorfoze, het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed, gedigitaliseerd.

Voorbeelden uit deze collectie Vincent van Gogh: brieven, kunst en context

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie