Van zeehelden en avonturiers: reisverhalen uit de 16e en 17e eeuw > Over de collectie

 

Jan Huygen van Linschoten, Michiel de Ruyter, Willem Barendsz, Abel Tasman
In 1908 werd door een aantal historici en oud-zeelieden de Linschoten-Vereeniging opgericht. De Vereeniging is tot op de dag van vandaag actief met het uitgeven van historische reisverhalen. Bijna ieder jaar verschijnt er een deel in een reeks die nu uit meer dan honderd titels bestaat.

De reeks vormt een unieke collectie tekstedities van de oorspronkelijke uitgaven. Die oorspronkelijke teksten zijn veelal zeer zeldzaam en nauwelijks toegankelijk voor een breed publiek. Ook de vroege uitgaven van de Linschoten-Vereeniging hebben ondertussen een hoge zeldzaamheidswaarde gekregen en zijn slechts beperkt antiquarisch te verkrijgen. Om de eerste delen toegankelijk te houden heeft het bestuur van de Linschoten-Vereeniging samen met de Koninklijke Bibliotheek een aantal jaren geleden het initiatief genomen om de eerste negenenvijftig delen van de serie (verschenen tussen 1909 en 1955) digitaal beschikbaar te stellen.

De heruitgaven van vroegmoderne reisverhalen zijn geannoteerd en voorzien van begeleidende teksten. Het gaat om meer dan 20.000 pagina’s en 200 ingebonden of los bijgevoegde kaarten. De delen bevatten samen meer dan 800 afbeeldingen.

Voorbeelden uit deze collectie Van zeehelden en avonturiers: reisverhalen uit de 16e en 17e eeuw

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie