Prentbriefkaarten van het Nederlandse vorstenhuis

Een collectie van Koninklijke Bibliotheek

Prinses Beatrix, 1957In juli 1959 kwam de Koninklijke Bibliotheek dankzij een legaat in het bezit van een bijzondere collectie. Twee dames met een fascinatie voor Europese vorstenhuizen hadden meer dan een halve eeuw lang foto's van vorsten en hun familie verzameld. Uiteindelijk telde hun collectie 51 fotoalbums met voornamelijk prentbriefkaarten en 29 plakboeken met knipsels uit kranten en tijdschriften.

De toenmalige bibliothecaris van de Koninklijke Bibliotheek, dr. L. Brummel, nam het legaat in ontvangst met de opmerking dat deze een 'aardige aanvulling' zou vormen op de bestaande collectie. Enkele jaren later arriveerden nog drie albums met recente foto's. De albums en plakboeken werden in het magazijn geplaatst, waar zij sindsdien bijna onopgemerkt zijn gebleven.

Veertien albums over het Nederlandse vorstenhuis zijn nu te voorschijn gehaald en bewerkt voor presentatie op het internet. U kunt ruim 4000 prentbriefkaarten bekijken uit de periode 1880-1966, waaronder staatsieportretten, glamourfoto's, informele kiekjes en persfoto's van werkbezoeken in binnen- en buitenland.

Voorbeelden uit deze collectie Prentbriefkaarten van het Nederlandse vorstenhuis

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie