Modetijdschrift De Gracieuse

Een collectie van Gemeentemuseum Den Haag

De Gracieuse manifesteerde zich vanaf 1862 tot 1936 als een aantrekkelijk mode- en handwerktijdschrift, dat zich richtte op een groeiend publiek van modebewuste dames. De modevoorbeelden waren over het algemeen geïnspireerd op de mode die in Parijs gedragen werd.

De getoonde modellen waren geschikt voor alle uren en gelegenheden van de dag en varieerden van eenvoudige japonnen tot schitterende avondtoiletten en van onderkleding tot reiskleding of sportkleding. Mode voor de man kwam slechts mondjesmaat aan bod. De kindermode werd meestal in een aparte aflevering behandeld.

Als handwerktijdschrift bevatte De Gracieuse voorbeelden van haakwerk, breiwerk en verschillende borduurtechnieken. De voorbeelden dienden voor de versiering van kleding en schoeisel, maar ook voor allerlei voorwerpen in en om het huis.

De collectie De Gracieuse omvat in totaal 32.000 pagina’s tekst en zwartwit-afbeeldingen, 963 radeerbladen en 1200 kleurafbeeldingen.

In de kostuumcollectie van het Gemeentemuseum Den Haag is een volledige uitgave van De Gracieuse te vinden. De kostuumafdeling beschikt over een grote collectie modetijdschriften, modeprenten en modetekeningen. De oudste prenten en tekeningen komen uit de zestiende eeuw, terwijl de oudste modetijdschriften uit de collectie uit de tweede helft van de achttiende eeuw komen.

Voorbeelden uit deze collectie Modetijdschrift De Gracieuse

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie