Menno ter Braak > Over de collectie

De basis van deze collectie wordt gevormd door de schriftelijke nalatenschap van Menno ter Braak. Deze nalatenschap is aangevuld met brieven uit andere nalatenschappen en archieven die zich in het Letterkundig Museum bevinden.

Het Geheugen biedt toegang tot brieven van en aan Menno ter Braak, autografen, typoscripten en drukproeven van zijn werk, knipselboeken, persoonlijke documenten (paspoorten, reclamedrukwerk e.d.) en foto’s. Ter Braaks publicitaire activiteiten zijn hiermee vrijwel volledig gedocumenteerd.

Doctorsbul.

In de collectie bevindt zich correspondentie met (mede)schrijvers, redacteuren van tijdschriften en uitgevers  als H. Marsman, J. Slauerhoff, D.A.M. Binnendijk, Constant van Wessem, J. Greshoff, Anton van Duinkerken, Jan Engelman, de historicus J.H. Huizinga, de Duitse schrijver Thomas Mann, de uitgevers Nijgh & Van Ditmar en A.A.M. Stols en vele anderen.

Verder te zien zijn manuscripten en drukproeven van Ter Braaks romans Hampton Court (1931) en Dr. Dumay verliest (1933), evenals manuscripten en drukproeven van tal van zijn essays en van zijn essayistische hoofdwerken Carnaval der burgers (1930), Démasqué der schoonheid (1932), Politicus zonder partij (1934) en Van oude en nieuwe christenen (1937).

Voorbeelden uit deze collectie Menno ter Braak

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie