Jeugdtijdschriften 1883 tot 1950 > Het kinder-kompas (1936-1942; 1947?-1970?)

Klanten van de Nationale Levensverzekering-bank N.V. met jonge kinderen (5-8 jaar) kregen vroeger het tijdschrift ‘Het kinder-kompas’ in de bus. Met de steunkleuren rood en bruin op de omslag heeft het blad een aantrekkelijk voorkomen. Achterin staan advertenties die verzekeringen aan de man moeten brengen: ziekenhuis- of brandverzekeringen bijvoorbeeld, maar ook de uitzet van meisjes of de studie van jongens blijken verzekerbaar.

De eigenlijke inhoud van ‘Het kinder-kompas’ bestaat uit verhalen en versjes. Deze zijn vooral sprookjesachtig (met onder meer kabouters en verkleedde dieren), maar ook eenvoudige kinderbelevenissen komen aan bod (zwemmen, ziek zijn, naar de dierentuin gaan). In de eerste jaargangen mogen de lezers de door Marie Schmitz opgetekende avontuurtjes van de buurkinderen Tobi en Cobi meebeleven. De verhalen volgen vaak de seizoenen met hun eigen specifieke feestdagen als Kerst of Sinterklaas. Verder bevat ‘Het kinder-kompas’ beeldverhalen (van Piet Broos), raadsels en ideeën voor het knutselen. De instructies hiervoor worden veelal in de vorm van een verhaal gegoten. Ook is er in latere afleveringen ruimte voor bijdragen van de kinderen zelf, zoals tekeningen en raadsels in ‘Ons eigen hoekje’.

Onder de vaste medewerkers aan het blad bevinden zich o.a. C. Wilkeshuis, Maps Valk, Mies Bouhuys, Leonard Roggeveen en Nora Schnitzler. De meeste illustratoren schrijven ook teksten.

Gedigitaliseerd: Proefnummer (1936), vol. 1 (1937) – vol. 6 (1942) ; vol. 6 (juli 1948) – vol. 7 (dec. 1949)

Bekijk exemplaren van Het kinder-kompas >>
Terug naar het Jeugdtijdschriften overzicht >>

Voorbeelden uit deze collectie Jeugdtijdschriften 1883 tot 1950

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie