Instituut Collectie Nederland > Theo van Doesburg

Th. van Doesburg, De kaartspelers, 1916-1917Een selectie van ruim 2000 werken toont de veelzijdigheid van het werk van de kunstenaar Theo van Doesburg. Opgenomen zijn schetsen, tekeningen, schilderijen, (zelf)portretten, architectonische ontwerpen, ontwerpen voor glas-in-lood, grafische vormgeving en interieurontwerpen.

Theo van Doesburg (1883-1931) behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de eerste helft van de 20e eeuw. Van Doesburg was zeer veelzijdig. Hij was onder meer actief als schrijver, dichter, schilder, architect, typograaf, (kunst)theoreticus, fotograaf, dadaïst en docent.

Na zijn voortijdige dood in maart 1931 bewaarde zijn weduwe, Nelly van Doesburg-Van Moorsel (1899-1975), al het materiaal zorgvuldig in het door Van Doesburg ontworpen huis in Meudon, Frankrijk. Zij bleef actief ijveren voor erkenning voor het werk van Van Doesburg. In 1981 schonk haar nicht en erfgename Wies van Moorsel de werken, het archief, de bibliotheek en het huis aan de Staat der Nederlanden.

Voorbeelden uit deze collectie Instituut Collectie Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie