Het Nederlands Caribisch gebied in beeld

Een collectie van Tropenmuseum

Gezicht op de Handelskade in stadsdeel Punda, Willemstad Curaçao

Het Tropenmuseum bezit een niet onaanzienlijke collectie foto’s en negatieven over de geschiedenis van de Nederlandse Antillen. Voor deze digitale collectie is een selectie gemaakt uit de periode 1880 tot 1990. Het afgebeelde varieert van landschappen en straatgezichten tot bevolking en economische activiteiten.

De Boven- en Benedenwindse eilanden hebben altijd in de schaduw gestaan van twee overzeese gebieden die belangrijker werden geacht: Nederlandsch Oost-Indië (het huidige Indonesië) en Suriname. De verzamelde collecties over de eilanden in de Volkenkundige Musea zijn daardoor in omvang aanzienlijk kleiner maar zeker niet minder interessant, wat de beeldcollecties betreft.

De eilanden maken nog altijd deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen daarbinnen tegenwoordig zelfstandige eilandstaten. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten van Nederland. Dat laatste betekent bijvoorbeeld dat niet meer de Vaalserberg, maar Mount Scenery op Saba het hoogste punt van Nederland is.

Voorbeelden uit deze collectie Het Nederlands Caribisch gebied in beeld

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie