Fotografen De Spaarnestad > Freelance en fotobureau: Walter Blum

De vraag naar fotomateriaal bij De Spaarnestad was altijd groter dan wat de eigen fotografen konden leveren. Daarom betrok de uitgeverij ook materiaal van fotopersbureaus en zelfstandig werkende fotografen, zoals bijvoorbeeld Walter Blum (1890-1964).

Walter Blum, 1957.

In de jaren ’30 was Blum na het aan de macht komen van Hitler vanuit Duitsland naar Nederland gevlucht. Na in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken te zijn geweest, was hij vanaf 1945 als studiofotograaf in Amsterdam één van de eersten in Nederland die zich specialiseerde in modefotografie. Zijn werk leverde hij aan een groot aantal mode- en damesbladen in binnen- en buitenland. Zijn bedrijf bedacht onder andere nieuwe patronen voor zelfmaakmode en maakte daarbij passende fotografische illustraties.

In Nederland leverde hij zijn materiaal aan damesbladen als Libelle. Zijn in de studio gemaakte opnamen met vaak simpel geschilderde achtergronden tonen een ideale wereld van blijheid en geluk, passend bij het beeld dat de op de vrouw gerichte bladen in die tijd wilden overbrengen. Na zijn dood is het bewaarde fotografisch werk van Blum in de collecties van Spaarnestad Photo opgenomen.

<< Terug

Voorbeelden uit deze collectie Fotografen De Spaarnestad

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie