Fotocollectie Stork, 1868-1968 > Over de collectie

aantal foto's op een prikbordIn het bedrijfsarchief van Stork bevinden zich naar schatting ca. 25.000 (glas)negatieven en ca. 400 albums of bundels afdrukken. De selectie voor Het Geheugen bestaat uit ca. 10.000 afbeeldingen, waarbij aan beide facetten van de collectie, de productie en het sociale aspect, ruimschoots aandacht is besteed.

Hoewel alle objecten een nieuw uniek nummer hebben gekregen, is de structuur gehandhaafd zoals die door de bedrijfsfotografen is aangebracht. De opnamen (negatieven en foto's) staan in series met namen als Ketels, Machines, Pompen, Dieselmotoren enzovoorts. Daarnaast is er een serie Diversen die niet direct gekoppeld is aan een serie afdrukken, maar waaruit wel veelvuldig geput is voor een serie albums genaamd 'In en Om de Fabriek'. Tot ver in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd dit zorgvuldig bijgehouden, zeker zolang er gebruik werd gemaakt van glasnegatieven.

In de latere jaren is de ordening niet altijd even vlekkeloos te noemen. Zo zijn er series afdrukken die niet duidelijk gerelateerd zijn aan negatieven en omgekeerd, en zijn niet van alle opnamen beschrijvingen aangetroffen. In de latere periode neigt de collectie ook steeds meer naar presentatie in onderwerpen als 'Een rondgang door de fabriek' of 'De bouw van een pompstation'.

De selectie van ca. 10.000 afbeeldingen is geordend op het nieuwe toegekende unieke nummer. Elk nummer omvat één negatief of afdruk. Een afdruk is herkenbaar is aan een 'A' in het unieke nummer.

Voorbeelden uit deze collectie Fotocollectie Stork, 1868-1968

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie