Algemeen Hollands Fotopersbureau, 1945-1969 > Over de collectie

 Vrouwen eisen vlees, 1948De fotocollectie van Ben van Meerendonk/ Algemeen Hollands Fotopersbureau (AHF) bestaat uit circa 75.000 negatieven die in de jaren 1945 tot 1969 gemaakt zijn voor diverse Nederlandse kranten.

De negatieven kwamen in 1990 - na een periode van verwaarlozing - in het bezit van het IISG. Veel van de kwetsbare negatieven zijn sindsdien afgedrukt. In eerste instantie datgene wat nauw aansloot op het traditionele verzamelgebied van het IISG (politieke partijen en vakbonden). Volgende selecties waren ruimer en bevatten meer foto's van maatschappelijke gebeurtenissen en het dagelijkse leven.

Daarnaast zijn er foto's afgedrukt die gebruikt zijn in publicaties en van negatieven die door verzuring verloren dreigen te gaan. Voor Het Geheugen zijn er nog 270 extra afdrukken gemaakt. De 1900 gedigitaliseerde afdrukken in Het Geheugen vormen een goede dwarsdoorsnede van de collectie van het Algemeen Hollands Fotopersbureau.

Alle foto's zijn zwart-wit en afgedrukt op een formaat van 20.5 bij 25.5 cm. Ze zijn per stuk beschreven en te vinden op persoon, plaats, jaar en trefwoord. De beschrijvingen zijn met andere foto's ook te vinden in de online catalogus van het IISG.

Voorbeelden uit deze collectie Algemeen Hollands Fotopersbureau, 1945-1969

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie