Algemeen Hollands Fotopersbureau, 1945-1969 > Biografie

Ben van Meerendonk werd geboren in Amsterdam op 20 juli 1913. Direct na de lagere school begon hij als loopjongen bij de Vereenigde Fotobureaux. Als dokahulpje en afwerker doorliep hij daarna een degelijke foto-opleiding.

Nog voor de oorlog vestigde hij zich als zelfstandig fotograaf. In de tweede wereldoorlog kreeg hij een beroepsverbod opgelegd. Hij hield zich in leven door als fotograaf van kinderen langs de deur te gaan.

In 1945 richtte Van Meerendonk het Algemeen Hollands Fotopersbureau (AHF) op. In de begintijd waren redelijk wat mensen in dienst  maar na een tijdje was het vooral een eenmansbedrijfje. In 1969 ging het AHF failliet en trok Van Meerendonk zich terug uit de actieve fotografie.

Fotograferen was voor Van Meerendonk echt een vak, een middel om brood op de plank te krijgen. Met de "nieuwe fotografie" of kunstzinnige aspiraties had hij niet veel op. Hij specialiseerde zich in de alledaagse werkelijkheid en het sterrendom, want dat kon hij goed verkopen aan de bladen.

Van Meerendonk won drie keer de Zilveren Camera en was medeoprichter en bestuurslid van World Press Photo.

Na een tijd van vergetelheid mogen de foto's van Van Meerendonk zich de laatste jaren in een grote populariteit verheugen. Zijn beelden van de jaren vijftig en zestig zijn inmiddels voor velen nostalgie geworden.

Voorbeelden uit deze collectie Algemeen Hollands Fotopersbureau, 1945-1969

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie