Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting > Fotografen in de collectie

Charles Breijer was betrokken bij De Ondergedoken Camera en maakte veel opnamen van het gewapend verzet.
Violette Cornelius maakte deel uit van het kunstenaarsverzet rond Gerrit Jan van der Veen en de Persoonsbewijzen Centrale.
Cobie Douma documenteerde met haar camera de gevolgen van de bezetting en het alledaagse leven in Winschoten.
Bert Haanstra was op 7 mei 1945 getuige van de schietpartij op de Dam.
Menno Huizinga fotografeerde de afbraak van huizen voor de Atlantikwall in Den Haag, hij documenteerde de honger en maakte opnamen op microfilm voor een verzetsgroep.
Cees Jongkind maakte opnamen van de eerste geallieerde jeeps in Amsterdam, bevrijdingsfestiviteiten en voedseldroppings.
Ary Koppejan maakte opnamen van Den Haag tijdens bezetting en bevrijding.
Boris Kowadlo werkte tijdens de Duitse bezetting onder de schuilnaam Bernard van der Linden en hij was betrokken bij de groep De Ondergedoken Camera.
Frits Lamberts maakte foto's bij het oorlogs dagboek van de heer Kruisinga (collectie NIOD), onder andere van de april-mei stakingen in Vriezenveen.
Willem Franciscus Leijns fotografeerde de schietpartij op De Dam.
Cas Oorthuys maakte portretfoto's voor persoonsbewijzen en maakte tijdens de hongerwinter deel uit van De Ondergedoken Camera.
Hans Poley documenteerde het dagelijks leven op zijn onderduikadres bij de familie Ten Boom in Haarlem.
Hans Sibbelee fotografeerde tijdens de bezetting monumenten in opdracht van het Ministerie van OK en W, documenteerde oorlogsverwoestingen en illegale activiteiten.
Ed van Wijk fotografeerde de verwoesting van Rotterdam, neergestorte Duitse vliegtuigen, Dolle Dinsdag (5 september 1944) en de evacuatie van de Haagse wijk Marlot.

Voorbeelden uit deze collectie Illegale Fotografie tijdens de Duitse bezetting

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie