wijnscheplepel
- Vervaardigingsjaar
- van 1 tot 300
- Periode
- Omschrijving
- Voor de bereiding van wijn gebruikten de Romeinen allerlei gerei, dat vaak van brons gemaakt was. Wijn werd in de oudheid meestal ''versneden'', dat wil zeggen aangelengd met water. Dat gebeurde in de Romeinse tijd in fraai versierde emmers. Aan het wijnmengsel werden vaak kruiden toegevoegd. Met een speciale lepel werd de wijn aan tafel uit de emmer geschept, door een fijne zeef gehaald en geserveerd in een kannetje. De hier afgebeelde lepel is zo''n wijnscheplepel. De lange, gekromde steel is versierd met een kopje van een hazewindhond.
- Afmetingen
- Collectie
- Archeologische vondsten uit Nederland
- Instelling
- Bron
-
- signatuur: e 1951/5.1 (wijnscheplepel; romeins), Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
- Copyright
- voor informatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
- Trefwoord
Dit object downloaden
JPG-bestand
Permalink
-
De permanente URL zorgt ervoor dat ieder digitaal object vindbaar blijft op internet, ook al verandert de naam van de website of het object. Wanneer u wilt verwijzen naar objecten in het Geheugen kunt u het beste deze permanente link gebruiken in plaats van de link in de adresbalk van de browser.
De permalink van dit object is gekopieerd naar het klembord.