Stilleven met vruchten, noten en kaas
- Topstuk
-
Floris Claesz van Dijck
Ze lijken net echt, de brokkelige kazen, de appels, het glas met wijn, de afhangende appelschil, het dof glanzende tinnen bord. Floris van Dijck (Delft 1574 - Haarlem 1651)laat zien dat hij een meester was in het uitbeelden van verschillende materialen. Schrevelius verwoordde het in de 17de eeuw zo: ‘hier hebt gij Floris van Dijck, die met zijn konstpenseel de beluste vrouwen, ja ’t gevogelte zou kunnen lokken en verschalcken.’
In het verleden zijn er verschillende betekenissen toegekend aan dit stilleven. Het zal wel geen toeval zijn dat de diverse etenswaren op het schilderij de vier smaken vertegenwoordigen: de appels zijn zuur, de noten bitter, de kazen zout en de druiven zoet. De twee opgestapelde kazen roepen bovendien een oud-Hollands gezegde in herinnering: zuivel op zuivel, dat haalt je de duivel. Twee lagen zuivel op elkaar, meestal boter en kaas, werd gezien als overdadige luxe. Zo kan dit stilleven geïnterpreteerd worden als een vermaning tot soberheid – iets wat de calvinistische Hollanders van toen bijzonder aansprak.
Of de schilder die betekenis in het schilderij heeft willen verwerken, is niet meer te achterhalen. Het kan ook zijn dat hij gewoon een gangbare combinatie van etenswaren schilderde. En wat de grote kazen betreft, die zo in het oog springen: kaas was – ook in de 17de eeuw – een belangrijk exportproduct van Nederland.
- Maker
-
- schilder: Floris Claesz van Dijck
- Vervaardigingsjaar
- 1613
- Type object
- schilderijen
- Afmetingen
- Collectie
- Schilderijen uit het Frans Hals Museum
- Instelling
- Bron
-
- OS-I-76 (schilderij), Kunstwerken uit het Frans Hals Museum, Haarlem
- Copyright
- voor informatie: Frans Hals Museum
Dit object downloaden
JPG-bestand
Permalink
-
De permanente URL zorgt ervoor dat ieder digitaal object vindbaar blijft op internet, ook al verandert de naam van de website of het object. Wanneer u wilt verwijzen naar objecten in het Geheugen kunt u het beste deze permanente link gebruiken in plaats van de link in de adresbalk van de browser.