Eikenzoom 12
6731BH Otterloo
tel: 0318-591519
Website

Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum toont de ontwikkeling van de Nederlandse tegel als product van kunstnijverheid van de zestiende eeuw tot nu. Het beheert de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels, met voorbeelden uit alle productiecentra en perioden. Zwaartepunten in de collectie zijn tegeldecors uit de Gouden Eeuw, tegeltableaus uit de achttiende en negentiende eeuw en tegels uit de periode van de Nieuwe Kunst. De collectie omvat verder oude modellenboeken en catalogi, tegelmallen en gereedschappen. Er wordt een fotodocumentatie opgebouwd van tegels die op de oorspronkelijke locatie zijn toegepast.

Naast de vaste presentatie zijn er jaarlijkse exposities die afzonderlijke thema’s belichten. Ook worden ieder jaar tegelmakers en -ontwerpers uitgenodigd die met hun werk laten zien dat tegels, die sinds enkele decennia niet meer op industriële schaal in Nederland geproduceerd worden geen verleden tijd zijn.

Het Nederlands Tegelmuseum is een stichting, voortgekomen uit de collectie die is bijeengebracht en in 1961 opengesteld door de architect G. Feenstra.

Voorbeelden uit deze collectie De tegelcollectie

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie