Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem
tel: 026 - 357 61 11
fax: 026 - 357 61 47
www.openluchtmuseum.nl

Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen in Nederland. In het uitgestrekte museumpark is een unieke verscheidenheid aan historische gebouwen en voorwerpen bij elkaar gebracht. Bevlogen gastheren en -vrouwen leggen een actieve verbinding tussen de geschiedenis van het leven in en rond de museale gebouwen en de persoonlijke ervaring van museumbezoekers.
 
Het museum werd in 1912 opgericht naar Scandinavisch voorbeeld toen door toenemende industrialisatie en verstedelijking een grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. De collectie streekdrachten in beheer bij het Openluchtmuseum is de meest toonaangevende verzameling streekgebonden kleding in ons land. De semipermanente tentoonstelling ‘Een Bonte Stoet’ laat zien hoe de streekdrachten in snel tempo uit het straatbeeld zijn verdwenen.
 
Het Nederlands Openluchtmuseum werd in 2005 gekozen tot ‘European Museum of the Year’ en is een van de best bezochte musea in Nederland.

Voorbeelden uit deze collectie Streekdrachten in Nederland

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie