Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht
tel: 078-6326820
website

Nationaal Onderwijsmuseum

Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 390.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie van Europa. Deze bevat onder andere 140.000 schoolboeken, griffels, inktpotten, telramen, schoolplaten, geografische kaarten, atlassen, foto's, toverlantaarns, agenda's, schoolbankjes en een enorm assortiment leermiddelen.

Bij een bezoek aan het museum kunnen bezoekers onder andere zien en ervaren hoe kinderen vanaf 1200 in Nederland naar school gingen. In de vaste tentoonstelling van het museum wordt aan de hand van zes klaslokalen in beeld gebracht hoe de Lagere School in Nederland is ontstaan en zich ontwikkeld heeft tot de huidige basisschool. Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen.

De veelzijdige collectie biedt een grote variatie aan mogelijke onderzoeksonderwerpen. Niet alleen voor historici, maar ook voor PABO-studenten, industrieel ontwerpers, architectuurstudenten, linguïsten, medisch geïnteresseerden en studenten fotografie. De resultaten van hun onderzoek worden, indien zij dit wensen, via de website van het Nationaal Onderwijsmuseum gepubliceerd in de vorm van downloadbare Master thesis, (doctoraal) scripties en promotieonderzoeken.

Op de website zal de komende jaren steeds meer van de fysieke collectie zichtbaar worden. Op dit moment kunt u beeldmateriaal uit de collectie filmstroken voor schoolradio met beeldprojectie bekijken. Daarnaast kunt u door een aantal gedigitaliseerde historische onderwijsboeken 'bladeren'. Binnenkort wordt een uitgebreide galerie met schoolplaten aan de online collectie toegevoegd.

Voorbeelden uit deze collectie Schoolboekjes uit de negentiende eeuw

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie