Verlengde Paltzerweg 1
3768MX Soest
tel: 085-0036000
website

Nationaal Militair Museum

Het Legermuseum in Delft wil de geschiedenis van de Nederlandse soldaat door de eeuwen heen levend houden voor het eigentijdse publiek. Het museum verzamelt al sinds 1913. De meer dan 200.000 voorwerpen in de museumcollectie vormen een visueel geheugen voor de Nederlandse militaire geschiedenis.

De basis voor het museum werd gelegd door Frederic Adolphe Hoefer, een voormalig officier. Hoefer bracht een aantal militaire verzamelingen uit Nederland samen en voegde daar zijn privé-verzameling aan toe. Kasteel Doorwerth, nabij Oosterbeek, werd door hem opgekocht en in 1913 werd daar het nieuwe museum geopend. Tijdens de oorlog werd besloten om het museum te verhuizen naar het voormalig pesthuis in Leiden. In 1944, tijdens de verhuizing, werd kasteel Doorwerth gebombardeerd. Een groot deel van de collectie ging hierbij verloren. In 1984 verhuisde het museum naar het Armamentarium in Delft, waar het nieuwe museum in 1986 openging.

Het Legermuseum is vanaf 6 januari 2013 gesloten. In 2014 opent in Soesterberg het Nationaal Militair Museum, waarin het Legermuseum en het Militaire Luchtvaarmuseum samen gaan.

De collectie in het Geheugen toont een selectie uit de collecties van de bibliotheek en mediatheek van het legermuseum.

Voorbeelden uit deze collectie Het militaire leven

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie