Correspondentie via: Roestmos 3
3069 AR Rotterdam
tel: 010-4213021
Website vereniging

Linschoten-Vereeniging

De Linschoten-Vereeniging werd opgericht in 1908 door een aantal historici en oud-zeevarenden. Zij vonden dat de vele honderden verslagen van land- en zeereizen die in bibliotheken en archieven verborgen waren een breder publiek verdienden dan alleen de toevallige studiezaalbezoeker met kennis van oude handschriften.

De vereniging werd genoemd naar Jan Huygen van Linschoten, de man die aan het einde van de zestiende eeuw zijn reisgeschriften publiceerde en daarmee voor de Nederlanders de zeeweg naar Aziƫ openlegde. De Britse Hakluyt Society, die in het Verenigd Koninkrijk een gelijksoortig doel nastreefde, was het grote voorbeeld voor de vereniging.

De vereniging stelde zich ten doel het bevorderen van de uitgave van zeldzame of onuitgegeven Nederlandse zee- en landreizen en landbeschrijvingen in de oorspronkelijke taal, spelling en stijl, voorzien van verklaringen en een inleidende tekst over de achtergronden van het manuscript. Tegenwoordig is het publiceren van reisverhalen is nog steeds de hoofddoelstelling van de Linschoten-Vereeniging. Ondertussen zijn er al meer dan honderd boekwerken gepubliceerd. Daarnaast organiseert de Linschoten-Vereeniging ook andere activiteiten die verband houden met reizen, over land en op zee.

Voorbeelden uit deze collectie Van zeehelden en avonturiers: reisverhalen uit de 16e en 17e eeuw

Bekijk alle afbeeldingen uit deze collectie